Fældning en vigtig tid på året

Grønbroget corona i fældning

Fældning hos gloster kanarier

Fældning hos unge og gamle gloster-fancy kanarier

 

Fældning er som alle fugleopdrætter ved en naturlig og regelmæssigt tilbagevendende foreteelse i alle fugles liv. Fældningen finder sted 1 gang årligt og er for en hver fugl en anstrengende proces.

 

I det første leveår finder ungfuglefældningen sted. De unge fugle skifter i det første leveår ikke de store svingfjer i vingerne såsom halefjerene ud. Hos meget tidligt udklækkede ungfugle kan der være fare for, at disse ved særligt høje udvendige temperaturer om sommeren også kan tabe halefjerene. Tabet af ungfuglehalefjerene (lige meget om dette er pga. høj udvendige temperatur eller pga. gensidig plukning) har til følge, at de nye halefjer altid bliver lidt længere og disse unge gloster-fancyér på fremtidige udstillinger desværre kun har ringe vinderchancer.

 

Hos de gamle fugle begynder fældningen fældninger som regel i Juli måned (enkeltvis også tidligere) og varer til ultimo september. Die gamle fugle skifter deres komplette fjerdragt, ink. sving- og halefjer i alle efterfølgende/resterende leveår!

Tit kan i agt tages, at hannerne starter 1 til 2 uger tidligere med fældningen, end hunnerne!

 

De nye fjer ses først som en smal stribe på begge sider af brystet. Fra brystet strækker fældningen sig op over ryggen og derefter hen over hovedet. Når du på hovedet af din fugl ikke længere kan se flere små nye fremvoksende fjerhylstre, er fældningen overstået.

 

Ungerne taber som regel deres fjer når de er 8 til 10 uger gamle. Det første kuld unger begynder at skifte fjerene i en alder af ca. 10 uger, de senere fødte kuld begynder fældningen omtrent 2 uger tidligere.

 

Ca. 4 til 6 uger efter, at de sidste unger har forladt forældreparret (egen erfaring) starter de voksne fugle, med fældningen. 

 

Starter du med opdræt af kanarieunger i marts måned, vil fældningstiden typisk starte i juli måned og fortsætte helt hen til september/oktober måned.

 

Mange opdrætter starter deres opdræt i januar eller februar måned, således vil fuglenes fældningsperiode starte tilsvarende tidligere, det vil sige fra april til juni/juli.

 

Det bedste foder, meget bevægelse, frisk luft såsom masser af sol er særlig gavnligt i fældningstiden. Førnævnte forhold kan nedsætte fældningsperiodens varighed, så denne anstrengende tid for fuglene, bliver så kort som muligt. Derfor kan en ude- eller indendørsvoliere stærk anbefales!

 

Det er en meget anstrengende tid hos gloster-kanarien (og for alle andre kanariefugle ligeså), at skifte fjerdragten ud. Lige meget om det er ung- eller voksenfugl så stiller denne proces meget høje krav til fuglens organisme. Glosterkanarierne har nu i særlig høj grad brug for til førelse af følgende stoffer (blandt andet: essentiel fedtsyre, aminosyre, vitaminer af B-komplekset, omega 3 fedtsyre, lecitin og mineralstoffer m.m.), hvilke er forudsætning for en ideal fjerdannelse. Førnævnte præparater blandes i det på nuværende tidspunkt uundværlige opmaddingsfoder.

Jeg blander mit opmaddingsfoder i fældetiden nyt hver dag! Således bliver der på skift fra dag til dag, blandet ny opmaddingsfoder mixture!

Jeg tilfører levertran, hørfrøolie, Omega 3 fedtsyre, calcium, silicium, ølgær (indeholder vitaminer fra B-komplekset, calcium), sojamel (forskellige Amino- og fedtsyre, mineraler og vitaminer) såsom WellBrill (sporeelementer) og en del krydderier.  Det er vigtigt fuglene i denne tid for ekstra mange hørfrø (hørfrø indeholder fedtsyre, slim- og ballaststoffer, proteiner, vitaminer og glukose) og lidt agurk som er rigt på mineralstoffer.  

 

Gerne opbløder eller fugter vi opmaddingsfoderet i fældetiden til hørfrøte (4 til 5 skeer hørfrø i kogende vand, skal stå og trække i 5 timer). Gamle garvede engelske opdrætter sværger på, at fjerene så for et særligt glansfuldt udseende. Hørfrøteens slimstoffer skal derudover være helende mod marve- og tarmproblemer. Da fuglene i fældetiden tit eller hurtigere kan få tynd mave, skade det sikkert ikke at fugte æggefoderet med førnævnte hjemmelavede te!

Så længe fældningen står på, burde man undgå at fange fuglene eller på anden måde at gøre dem uroligt! Fuglene ”kan” når disse bliver fanget eller forstyrret, stoppe fældningen!

Dette kaldes hos vores tyske fuglevenner for ”Stockmauser”.


Ved førnævnte ”Stockmauser” taler vi om en mere eller mindre graverende forsinkelse eller i værste fald, et komplet stilstand i den naturlige fældning af fuglen. Fugle der er ramt af ovennævnte fældningsstop får som følge heraf, et meget stump og krøllet fjerdragt, som ofte er fyldt med områder helt uden fjer! Tit mister disse fugle alle fjer i hals og nakkeområdet!
Endvidere og typisk for sygdommen er at fjer ikke befrier sig af fjerhylsteret og man således i uger og nogle gange måneder, kan se disse som pigge igennem de færdigudviklede fjer. Nogle af fjerspidserne er farvet sort-brun.   

Andre årsager for ”Stockmauser” kan være: Mangel på aminosyre, vitaminer og/eller mineraler. Derudover kan manglende luftfugtighed, for lidt sollys, hormonelle forstyrrelser eller en indtil videre ikke kendt organsygdom i lever eller nyre være årsag til sygdommen.


For at fremme fjeropbygningen tilsætter vi mere glansfoder i fuglefoderet, ca. 10 til 15% ekstra negerhirse og 5 til 10% hørfrø også dette hjælper vores fugle til hurtigere, at komme igennem den anstrengende tid!

Alle mørke frø (negerhirse, blå valmue, hørfrø) er særlig gavnligt som ekstra tilskud i fældningstiden.

Derudover kan rent sort havejord uden pesticider, insekticider eller gødningsmiddel anbefales som mineraltilskud.

 

Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE