Den nordiske fuglemide er grå.

 

1. Den sorte eller nordiske fuglemide

Denne mide er i de nordiske lande slet ikke ualmindeligt og forekommer ret hyppigt. Den lever konstant på fuglen og er 0,8mm stor.
Der ernærer sig udelukkende af den angrebne fugls blod. Den nordiske fuglemide er ikke så farligt som den røde fuglemide, dette fordi den sorte mide overvigende opholder sig på fuglen og ikke er spredt over hele fugleburets areal.


En smitte opstår ved, at miden springer fra fugl til fugl. Når kanariefuglen er angrebet af den nordiske fuglemide er denne i dagtimerne meget uroligt og kradser hele dagen langt sin fjerdragt/fuglekrop.

Det er ret nemt, at opdage eller få beviser for at den sorte fuglemide er til stede ved, at tage fugle i sin hånd og herefter at puste brystfjerene til siden eller opefter. Med det samme vil man kunne se små sorte prikker der suser omkring for, at gemme sig under fjerene igen.

For at bekæmpe disse snyltere anvender man præparatet "Frontline" (middel imod hunde-lopper, kan købes hos dyreforhandler) eller ”Ivomec” som kan bestilles eller udleveres af din dyrlæge.
Med en sprøjte giver man den stakkels fugl en dråbe af medikamentet i nakken (gælder både for Frontline og Ivomec).
Medikamentet bliver igennem huden fordelt over hele fuglekroppen og virker således dødeligt på miderne, så snart disse optager blod af vores lille ven igen.


Denne behandling bliver gentaget efter 10-14 dage. Medikamentet Adap (et spray) bliver også anvendt af mange opdrættere, men nogle mider er blevet immune over for dette præparat og personligt mener jeg, at dette middel er skadeligt for fugle og kan bevirke at kanariefuglen bliver steril.

Dette middel kan købes i de fleste dyrehandler og er ugiftigt for mennesker.   

Min beskrivelse af angrebet burde dog ikke erstatte et besøg hos/af din dyrlæge, vidunder medikamentet Ivomec (i fortyndet form) kan mig bekendt, alligevel kun købes på recept!

Derudover kan Acaryl RB 120 et anti lus prudukt anbefales, bruges mod alle slags lus og mider!

1 teeske på 1 litter vand, fortyndes og sprøjtes på fugl med en plantebestøver, ligeledes kan fugleburenes vægge, siddestænger og redematerialer bestøves.

Dæk fuglenes næb og øjne til, inden påføring af RB 120 påbegyndes.