Lysets betydning for glosteropdræt

Diagram af årets lyscyclus

Lysets betydning for glosteropdræt

Lysets betydning for gloster-fancy opdrættet

 

Gloster-fancys  livsrytme styres af temperatur, foder og i stor omfang af dagslyset.

Fuglens øjne (både de vildt levende og domesticerede) sanser at lyset tiltagen om foråret og i takt hermed sættes hormonproduktionen i gang. De nyproducerede hormoner styrer alle livsvigtige aktiviteter i fuglens liv, her blot nogle få eksempler: ruge- og spisetrang, sang- og parringslyst såsom fældningen!

 

Mennesker der er udsat for længer varende mørkeperioder oplever tit, at deres gåpåmod svigter, nogle mennesker får depressioner (vinterdepression) og disse har derfor brug for lysterapi! Således spiller solens forsvinden og tilbagevenden også i homo sapiens verden, en vigtig rolle!

 

Dagslys er derfor den ideelle forudsætning for et vellykket glosteropdræt.

Er det os, af en eller anden grund ikke muligt, at forsørge vores figurkanarier med tilstrækkeligt dagslys, bliver vi nød til, at simulere solens tilbagevenden, med kunstigt dagslys.

 

Førnævnte imiterede belysning, burde så vidt muligt ligne det virkelige dagslys udenfor.

True Lite II lysstofrør gengiver 96% af farvespektret i dagslyset, disse lysstofrør har en ca. pris på 200 til 250.- kr./pr.stk..

True Lite II lysstofrør er meget velegnet, men disse er også klart de dyreste. 

 

Biolux rør fra Osram er ca. halvt så dyre, og der påstås at disse skal være i besiddelse af et bedre lys spektrum. Man kan også sammensætte 2 slags lysstofrør: Phillips TLD 95 og Osram L 39, disse kan købes for ca. kr. 65.- til kr. 75.- i stedet.

 

Dagslysets varighed forandrer sig i takt med årstiderne. Om foråret og ved efterårets begyndelse udgør dagslyslængden 12 timer. 15 timer ved sommerens begyndelse og 9 timer når vinteren starter.

 

Lysets betydning for glosteropdræt

Se ovenviste diagramforløb af årets lyscyclus!

Diagramforløbet bliver vi nød til at fremstille kunstigt for vores kanariefugle, så disse bevarer deres naturlige årsrytmer.

Det er til særlig gavn for glosteropdrætteren, selv at kunne styre forårets tilbagevenden. På denne måde kan de opdrættere der ønsker dette, begynde deres avlssæson i januar eller februar måned, hvert år.

 

Ved en belysningsvarighed på 10 timer, vækkes hunnernes rugetrang og ved ca. 12 timer begynder hunnerne at læge æg. Også fældningstiden hos fuglene bliver påvirket af lysets varighed. Korter værende dage/belysningstider sætter fuglenes fældning i gang.

Af denne grund, burde vi kun langsomt og af flere omgange, reducere belysningstiden i fuglestuen. 0,5 til 1,0 timer om ugen, efter endt avlssæson, burde være tilstrækkeligt.

 

Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE