Gloster-Fancy special udstilling i Tyskland
Harsum november 2010
Gloster - Specialskue i Harsum/Asel
Med denne artikel vil vi gerne berette om gloster-fancy specialudstillingen i Harsum/Asel ved Hannover i Tyskland. Gloster-fancy udstillingen i Harsum må efterhånden nok betegnes for en af de største glosterspecialudstillinger i Tyskland.
Arrangør af førnævnte specialudstilling er Familien Wedig fra Harsum. Udstillingen finder sted i foderstofsforhandlingen fra Franz Krone i Asel. Franz Krone og Walter Wedig er barndomsvenner og begge 2 fugleopdrætter med mange års erfaring!
Deres venskab gjord det muligt at starte en specialudstilling for gloster-fancy kanarier, som er helt anderledes end alle andre skuer! Første gang specialudstillingen fandt sted, var i 1996 og den har fundet sted hvert år lige siden!
Udstillingen som fandt sted den 13. november 2010 havde dette år 49 deltagere. I alt blev der udstillet 727 gloster-fancy kanarier.
Gloster-fancy´erne kan i Harsum (i forhold til Danske udstillingsnøgler med 20 forskellige udstillings muligheder) udstilles i 48 forskellige udstillingsklasser/udstillingsinddelinger.
Her er det muligt at udstille hanner og hunner for sig selv. Man kan udstille unge og gamle gloster-fancy fugle, gulbrune/cinnamon (i DK kaldt for broget gul) eller sølvbrun/fawn (i DK kaldt melanin/hvid) kan udstilles i en klasse for sig selv også enkeltvis, som 0,1 og 1,0 fugl.
Glosteropdrættere der vinder på denne udstilling, kan virkelig påstå, hun eller han har nogle af Europas bedste gloster-fancy kanarier derhjemme!
På denne specialudstilling deltager top professionelle glosteropdrættere fra hele Europa.
Bare for at nævne nogle enkle navne som: Walter Wedig fra Tyskland, Rene Alssema fra Holland, Fred Schalle fra Tyskland, Stefan Meier, Ludo Lenaers fra Belgien, Klaus Brandl og Gregor Pott begge fra Tyskland. Der var udstillere fra Polen, Østrig og nu skete det så for første gang, at der også deltog nogle glosterentusiaster fra Grønland.
Der var endda kommet en observatør fra Portugal, vi hyggede sammen med!
Fuglene kan indleveres lørdag morgen fra klokken 07.00 til 8.30.
Folk der kommer meget langt fra har også den mulighed,at indlevere deres fugle fredag aften fra klokken 17.00 – 20.00. For tilrejsende fra andre lande, eller meget langt fra skaffer Walter Wedig efter nærmere aftale gerne et hotelværelse i nærheden af Harsum!
Det er vigtigt at tilmelde sig i rigtig god tid, da Hannovermessen i dette tidsrum tit kan være skyld i, at alle Hotelværelser er optaget.
De konkurrerende fugle bliver udelukkende bedømt af erfarende IGBA-dommere fra moderlandet af gloster-fancyen ”England”! Disse engelske dommere, (i år blev fuglene bedømt af dommerne Mick Salmon og Steve Gash, der selv udelukkende opdrætter gloster-fancy kanarier) bliver fløjet til Lufthavnen i Hannover og afhentet, såsom kørt tilbage dertil af Walter Wedig hvert år. Dommerne bor hjemme i familie Wedig´s privatbolig imens de bedømmer fuglene i Harsum.
Også Gregor Pott og Joel Couto fra Portugal, min kone og undertegnede var så heldige, at kunne bo hjemme hos familie Wedig den 12/13.11.2010.
Alle fugle bliver bedømt efter det engelske ”skubbesystem”. Man kan kun udstille fugle som man selv har opdrættet, dette gælder for både ”ung” og ”gamle” fugle. Tilladt udstillingsbure er de engelske original gloster-udstillingsbure såsom det velkendte Wurster-udstillingsbure! Dog ses Wursterburet kun meget lidt på denne udstilling!
Jeg tror, at der i år (2010) var 3 stk. Wursterbure på udstillingen de resterende 724 udstillingsbure var originale engelske!
Ca. 1 time før bedømmelsen starter, går en ” fag kommission ” meget nøjagtigt alle fugle igennem, for at kontrollere om der er nogle opdrættere der har forvekslet han med hun, eller om der er fugle, der sidder i den forkerte melaninklasse osv.
Fuglene bliver så ikke diskvalificeret men derimod tildelt, den
rigtige udstillingsnøgle!
Ca. klokken 10.00 begynder bedømmelsen af fuglene, dette foregår som åben bedømmelse! Det vil sige, at alle udstillere har mulighed for at se, hvad der foregår! Man kan simpelthen
være med til at se, hvordan de engelske dommere bedømmer den ene klasse efter den anden.
Der er rigeligt siddepladsen og stole til stede, så man kan følge med i denne interessante proces! Selv var jeg meget tæt på dommerne og kunne lige så tydeligt følge med i hvordan de glosterne med mindst fylde/type, for stor krop eller for lille hoved, for lang hale osv. blev sorteret fra, indtil der til sidst kun var de 7 bedste tilbage!
I nogle af udstillingsklasserne var der 50-60 fugle der dystede mod hinanden! Man kunne til sidst lige så tydelig iagttage, hvordan Mick eller Steve sorterede de 7 bedste fugle op, efter deres fjerkvalitet! Ikke en eneste gang, var jeg i tvivl om, at det var den bedste gloster der vandt i sin klasse!
Man kan tydelig se, hvordan spændingen stiger iblandt tilskuerne, Fred viskede nogle gange til mig ”3 af mine, eller 1 af mine står i øjeblikket på første eller anden pladsen”!!!
Personlig syntes jeg, at man på denne måde får mere ud af sit 1 år lange avlsarbejde, man kan følge med i, hvordan eller hvornår ens fugle ryger ud, eller vinder i sin klasse!
En mere levende form for udstilling! Derudover er det muligt bagefter at spørge dommerne, hvorfor var min fugl ikke god nok!?
Der er frivillige bærer, som under bedømmelsen hele tiden bærer fugle frem og tilbage i de forskellige udstillingsklasser. Indtil de 7 bedste i hver klasse er fundet og en endelig vinder kan udpeges! Vinderfugle bliver derefter sat til side, de kommer i en særlig reol for sig selv!
Efter at glosterne er blevet bedømt, kommer disse tilbage i deres reoler, hvor udstillerne kan se på den igen, så meget eller længe de ønsker!
Når alle vindere er udpeget kommer disse efter et bestemt system igen foran dommerne. NU bliver specialpriserne uddelt! Bedste hvide, bedste cinnamon, bedste han, bedste hun, bedste 1 års fugl og skuet bedste corona og consort
osv..
For nogle udstillere/deltagere er dette sikkert Highlightet på udstillingen, eller for hele opdrætteråret!
For at vise standarden på de udstillede fugle viser vi her bare en af vinderne fra Harsum 2010. Ejer af fuglen er Gregor Pott, det er en ikke intensiv, gul broget (under 25% broget rimet) Corona/ungfugl, udstillingsklasse 10 i kan se her,
på tysk kalder man den for (mere end 75% oplyst)…
På udstillingen er det også muligt, at købe kaffe, rundstykker, kager, gule ærter eller pølser mv.. dette sørger Fru Wedig og datteren Nina for!
Her resultaterne fra dette års specialudstilling:
Skuets bedste:
Skuets bedste gloster: Walter Wedig
Skuets bedste corona: Walter Wedig
Skuets bedste consort: Marcel Kraus
Bedste samlede resultater:
Bedste samlede resultat/udstiller: Walter Wedig (10 x 1. Pladsen)
2 bedste samlede resultat/udstiller: Rene Alssena
3 bedste samlede resultat/udstiller: Fred Schalle
4 bedste samlede resultat/udstiller: Stefan Meier
5 bedste samlede resultat/udstiller: Ludo Lenaers
6 bedste samlede resultat/udstiller: Klaus Brandl.
Gruppevindere:
Bedste corona (gammel 0,1): Walter Wedig
Bedste corona (gammel 1,0): Walter Wedig
Bedste corona (ungfugl 0,1): Walter Wedig
Bedste corona (ungfugl 1,0): Gerold Hofmann
Bedste consort (gammel 0,1): Gregor Pott
Bedste consort (gammel 1,0): Fred Schalle
Bedste consort (ungfugl 0,1): Marcel Kraus
Bedste consort (ungfugl 1,0): Rene Alssena
Bedste gloster intensiv: Josef Schatzhuber
Bedste gloster hvidbundet: Rene Alssena
Bedste gloster (mindre end 25% melanin): Walter Wedig
Bedste gloster cinnamon:
Marcel Kraus
Til sidst skal også nævnes, at Nina Wedig under hele udstillingen sørger for det administrative, hermed menes udfærdigelse af udstillingskatalog osv..
Uden datteren Nina kunne udstillingen ikke finde sted på denne professionelle måde!